Amendement Toekomstvisie Waterketen verworpen

vaarwegmarkering.jpgwoensdag 06 maart 2024 12:30

De ChristenUnie heeft een amendement ingediend op het voorstel Toekomstvisie waterketen 2050 en verder in de AB-vergadering van 5 maart. Zij wil het voorstel voor het Algemeen Bestuur verder aanscherpen met een stip op de horizon, om de waterketen in 2050 volledig circulair te laten zijn.

Jos Schouten, fractielid van de CU, geeft aan dat de Toekomstvisie Waterketen een prima rapport is, dat vanuit zijn luie stoel leest als een spannend boek. Het bevat alleen maar dingen waar iedereen het mee eens kan zijn. Dat is ook logisch, want het Algemeen Bestuur heeft er twee Deltabijeenkomsten in geïnvesteerd.

Toch geeft het rapport na lezing geen bevredigend gevoel. Het verhaal is niet af. Bij een visie horen bestuurlijke keuzes, een stip aan de horizon, waarmee je als organisatie verder kunt, en die ontbreken in het stuk. Om bij de metafoor van het schip te blijven, die op de Deltabijeenkomsten werd gebruikt: al de genoemde, op zichzelf goede, handelingsperspectieven zorgen dat het schip maximaal wendbaar is. De bemanning wordt getraind voor allerlei scenario’s. Maar een wendbaar schip op zee zonder duidelijke koers, dobbert doelloos rond. Als je niet duidelijk de richting bepaalt be-stuur je niet.

Kennelijk heeft het rapport Stip op de horizon Circulair Water 2050 het DB geïnspireerd, een onderzoek in opdracht van de Unie van Waterschappen en het ministerie. Dit rapport wordt genoemd in een bijlage bij de Toekomstvisie Waterketen. Een circulaire waterketen is een kraakhelder doel, een duidelijke stip aan de horizon voor 2050. Het geeft ook richting en verbinding aan de afzonderlijke handelingsperspectieven. En het is een logische vervolg op de watervisie van WDOD, die reikt tot 2030.

Tekstueel moet je in de Toekomstvisie Waterketen goed zoeken naar de kern van het verhaal. Om in de metafoor te blijven ziet de CU graag de kern van de visie van het waterschap als naam van ons schip op de boeg. De naam van het schip is: circulaire waterketen in 2050. Daarom heeft de CU samen met de Partij voor de Dieren en Water Natuurlijk een amendement ingediend.

De portefeuillehouder Miranda Wesselink reageerde hierop dat de toekomstvisie gaat over wendbaarheid, en dat is breder dan circulariteit. De koers van circulariteit wordt al gevaren, het is onderdeel van het beleidskader Duurzaam Doen en het Waterbeheerprogramma.

Na discussie binnen het Algemeen Bestuur is het amendement niet aangenomen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Ingediende amendement CU stip op de horizon Toekomstvisie op de waterketen versie 5 mrt 24.pdf111,1 kBapplication/pdfdownload
Toekomstvisie Waterketen 2050 en verder.pdf9,4 MBapplication/pdfdownload

« Terug